logo Antic Teatre

[ MAPA ]   [ anticteatre@anticteatre.com ]   [ REFORMA_Antic]   [ VIDEO CANAL]   [ FOTOS ]

[Descomptes]   [Fitxa tècnica]   [Projecte Artístic Comunitari]   [ Antic Horror Picture Show ]   [Blog Teatron]   [Archive_Memòries]   [Horaris]



L'ANTIC TEATRE AL GREC 2016 Del 30 de Juny al 31 de juliol
Una proposta de l'Antic Teatre en col·laboració amb el GREC 2016 Festival de Barcelona


L’Antic Teatre s’ha consolidat com un dels referents de la creació escènica actual a Barcelona, a més de ser l’únic espai amb una programació estable basada únicament en la investigació i desenvolupament de nous llenguatges escènics i multidisciplinaris.

Convertit en un dels espais més actius de l'escena barcelonina, l'Antic Teatre acull en aquesta edició del Grec una programació que inclou des de reflexions sobre la dansa a espectacles que es basen en les noves tecnologies o en la ciència. Deixeu que els talents emergents us mostrin el futur de les arts escèniques.


30 Juny-2 Juliol 21:00 i 3 Juliol 20:00 AIMAR PÉREZ GALÍ "SUDANDO EL DISCURSO: una crítica encuerpada"
- Dansa / Nous llenguatges del cos
Creació i interpretació: Aimar Pérez Galí
Amb la col·laboració de Mar Medina, Paul B. Preciado, Jaime Conde-Salazar i la comunitat suada
Coproducció: Aimar Pérez Galí i Grec 2016 Festival de Barcelona

www.aimarperezgali.com

Durada: 60 min
Preu: 10 euros ONLINE // 12 euros TAQUILLA

Compra d'entrades →

[+] INFO →

A diferència de la crítica tradicional en la qual el subjecte desenvolupa la seva pràctica sobre un objecte d'estudi, en aquest treball la simultaneïtat del discurs físic i intel·lectual coincideix en la mateixa persona: el ballarí. La crítica és incorporada i per tant suada. Amb aquesta proposta s'intenta posar èmfasis en l'alteritat d'aquest llenguatge quinestèsic a la vegada que es desplega un anàlisi crític sobre com s'ha construït històricament la figura del ballarí com a subjecte de subalternitat, un subjecte mut sense capacitat d'agència ni veu política.

El llibre "Sudando el discurso / Sweating the discourse", que acompanya aquest treball performàtic, es va publicar el juliol de 2015 i la seva segona edició va sortir el desembre de 2015.

BIO
Aimar Pérez Galí
Desenvolupa la seva pràctica artística en el camp de la dansa i les arts performàtiques com a ballarí, coreògraf, investigador, pedagog i escriptor, sempre entenent el cos com a lloc de referència. Va estudiar dansa moderna a l'Escola Superior d'Arts d'Àmsterdam / de Theaterschool i ha cursat un màster en teoria crítica i museologia en el Programa d'Estudis Independents del Museu d'Art Contemporani de Barcelona. És co-fundador i director d'Espacio Práctico des del 2010 i des del 2014 és docent del Departament de Coreografia i Interpretació del Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona.


7-9 Juliol 21:00 i 10 Juliol 20:00 SERGI FÄUSTINO "Fäustino IV o Concert per a esforç i so"
- performance sonora
Idea i cos: Sergi Fäustino
Disseny de so i tècnica: Marc Romagosa

Agraïments a Josep Maria Padullés, Xavier Padullés i Francesc Carreras

Coproducció: Secció Irregular, Antic Teatre, Grec 2016 Festival de Barcelona i El Canyardo

Aquest espectacle ha rebut ajuda de la Oficina de Suport a les Iniciatives Culturals de la Generalitat de Catalunya

sergifaustino.com

Durada: 50 min
Preu: 10 euros ONLINE // 12 euros TAQUILLA

Compra d'entrades →

[+] INFO →

Entenent la fisicalitat com la bateria de canvis i intercanvis que es desencadenen en un cos quan està en acció, existeix un interès en tot allò que transmet un cos en plena activitat, una cosa difícil de compartir perquè sovint aquesta informació, vinculada a espais d'auto-percepció, sensibles i intuïtius, no circula pels canals habituals de la lògica o l'enteniment; i perquè la majoria d'aquests canvis ocorren a l'interior del cos. És aquí on entra en joc el so com a mitjà pel qual compartir aquesta fisicalitat.

Hem desenvolupat un dispositiu que monitoritza diferents processos que es desencadenen en un cos en acció perquè aquest cos –gràcies al dispositiu- es converteixi també en un instrument que produeix so i el modifica. L’objectiu és que el so del cos en moviment construeixi un paisatge sonor que transmet al oient-espectador la seva fisicalitat. Tot el so neix del cos i és el propi cos el que el modifica a temps real per a crear una partitura sonora.

BIO
Sergi Fäustino
Completa estudis de dansa i direcció a la School for New Dance Developement a Amsterdam, (Holanda).Torna a Barcelona i treballa amb algunes companyies de la Ciutat Comtal. Des de 2012 està desenvolupant el projecte FÄUSTINO I, II, III, IV. Treballant amb la idea del cos como a contenidor de la historia personal.

Marc Romagosa
Ha fet dissenys de so per a espectacles de Rodrigo García, Pep Bou, Teatre del Liceu o Carme Portacelli. Ha treballat com a tècnic de so amb La Fura dels Baus, Teatre Lliure, Rafael Amargo, Increpación Danza entre d'altres.


ESTRENA 14-16 Juliol 21:00 i 17 de Juliol 20:00 ARIADNA RODRIGUEZ "La muerte térmica del universo"
- Noves dramatúrgies
Un projecte d’Ariadna Rodriguez
amb Iñaki Alvarez, Fotini Trigonaki, Tirso Oribe i Ana Rovira

Assistència artística: Iñaki Alvarez
Assistència teórica: Pep Vidal
Instal·lacions i escenografía: Col·laboració amb Proyecto Algo (Utopia 126)

Coproducció: Antic Teatre i Grec 2016 Festival de Barcelona

Amb el suport de El Graner (centre de creació) i Utopia 126

Durada: 50 min
Preu: 10 euros ONLINE // 12 euros TAQUILLA

Compra d'entrades →

[+] INFO →

A l’univers, com a sistema aïllat que és, l’entropia creix constantment. En un moment donat, l’entropia arriba al seu màxim, produint un equilibri entre totes les temperatures i pressions, que desemboca en la mort tèrmica de l’univers. Final com a nou principi. Perquè descendim dels monos i els bacteris, però també dels astres i les galàxies. Estem formats de pols de Big Bang. Com es pregunta Hubert Reeves, tenim nosaltres la memòria de l’univers? Activar conceptes científics en un espai (teatral) creant noves realitats (ficcionades), reformulant i qüestionant els codis escènics e instal·latius.

BIO
Ariadna Rodriguez
El seu treball pren l’escena com a punt de trobada de les diferents disciplines/eines que posa en joc i desenvolupa, per tal d’activar o desencadenar accions que qüestionen la forma i els codis de l’acte representatiu. Ariadna Rodríguez és titulada Superior de Música pel Conservatorio de Santiago de Compostela i pel Berklee College of Music de Boston, on va assistir becada per la Fundació Fulbright. Allà també va estudiar Performance Art i Art Sonor a la School of the Museum of Fine Arts. S’ha format en Dansa Clàssica, Contemporània i Body Weather, entrenant amb l’Oguri a Los Angeles i a Barcelona amb l’Andrés Corchero. Va estudiar Teatre contemporani a l’escola Espacio Aberto de Santiago de Compostela i amb Rachel Rosenthal a Los Angeles, CA. Ha presentat projectes de creació pròpia als Estats Units, Alemania, França i Espanya. Des del 2012, dirigeix i coordina l’espai i plataforma nyamnyam amb Iñaki Alvarez.


ESTRENA 19 i 20 Juliol 21:00
Les nostres veïnes/veïns a l'escenari de l'Antic Teatre! "Ritme en el temps"
- Projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre amb la gent gran veïnes del barrí de Sna Pere, Sta. Caterina i la Ribera
Interpretació: Aurora Roig, Nuria Gracia, Pilar Bajo, Teresa Peiró, Pepita Bustamante, Mª Carme Rodriguez, Carmen Peaguda, Pilar Bayod, Emilia Martín, Jonatan Ballester, Maria Isabel Gutierrez, Loli Lorenzo, Quim Cabanillas i Isabel Ollé

Direcció: Isabel Ollé i Quim Cabanillas
Foto: Alessia Bombaci
Coproducció: Antic Teatre i Grec 2016 Festival de Barcelona

Amb la col.laboració de: Ajuntament de Barcelona (Disricte de Ciutat Vella), Casal de Gent Gran del carrer Comerç, Convent de Sant Agustí, Artistes col.laboradors de l’Antic Teatre

www.tea-tron.com/projecte-comunitari

Durada: 50 min
Preu: 6 euros

Compra d'entrades →

[+] INFO →

Volem aprofitar l’oportunitat per fer memòria, recordant els nostres inicis i el nostre caminar, tant artístic com personal pel fèrtil camí que han suposat aquests 5 anys de treball junts. Sense la intenció de deixar fora de la creació les ombres que la nostra pròpia llum genera, seran els intèrprets els que, des de la seva experiència desenvolupin les dramatúrgies que en aquesta ocasió mostrarem, amb la intenció no només de donar a conèixer allò que podem considerar els nostres èxits sinó també aquells que sentim com els nostres fracassos. També volem agrair a tots els artistes que han col.laborat amb nosaltres en aquest temps, que no han sigut pocs, la seva voluntat, generositat i força. Gràcies per la vostra alenada d’aire fresc!

Ja és el cinquè any que les veïnes de l'Antic Teatre ballen regularment a la nostra sala. 14 dones i 2 home d'entre 65 i 91 anys, veïnes del Casc Antic de Barcelona. Algú ha comentat, després de veure-les, que podrien ser les "iaies" que tenim alguns a casa, o bé les "iaies" que algunes serem algun dia. I és que aquest grup es mereix, més que ningú, i al seu mateix barri, disposar de visibilitat, espai i recursos per a poder expressar de forma artística tot allò que tenen per explicar.

En cada actuació, es proposen un nou repte i intenten portar cada cop més lluny la seva capacitat artística.

El projecte comunitari de l'Antic Teatre amb els seus veïns consisteix en la realització de tallers de dansa i moviment dirigits a la gent gran i la presentació de mostres artístiques de forma regular durant l’any. Amb això es fa accessible el llenguatge i l’expressió artística de la dansa, amb els beneficis que pot tenir en relació a la inclusió i cohesió social. De la mateixa manera es fan més visibles les necessitats i formes d’expressió de la gent més invisible del nostre barri: la gent gran.

El projecte també inclou diferents activitats per a fomentar la relació intergeneracional, entre els més grans i els més joves del barri.

BIO
Isabel Ollé i Quim Cabanillas
Ens coneixem l’any 2010 en unes sessions de Shiatsu com a pacient i Shiatsu-Shi. Des de la primera sessió percebem un punt d’unió entre les nostres disciplines: el centre com a origen del moviment. D’altra banda, el coneixement i l’experiència de tots dos sobre el moviment, Isabel Ollé (dansa) i Quim Cabanillas (arts marcials) fa que sigui més fàcil de posar en pràctica el concepte. D’aquí prenem junts el nostre camí professional creant QuimBel-do i apropant el moviment i la dansa a persones de totes les edats i caires potenciant les vessants més creatives.
Dirigim artísticament des de l’any 2011 els projectes artístics comunitaris de l’Antic Teatre. Col.laborem amb l’Ateneu de les Arts de Viladecans i el nostre treball també ha estat produït en un projecte de col.laboració entre el Festival Al Carrer de Viladecans i la Fira Mediterrània de Manresa.


ESTRENA 21-23 de Juliol 21:00 i 24 Juliol 20:00 EL DESPLUME! "Aixó no és televisió" - Cabaret Il·lògic
Direcció: Eduardo Gion
Coordinació i Producció: Eduard Gion i Victor Guerrero
Regidor: Victor Guerrero / David Cano
Intèrprets: Victor Guerrero, David Cano, Gilda Love, Brigitte Lamoure i Companyia Cocoteva
Escenografia: Victor Guerrero
Muntatge musical i vídeo: Lucia Martínez
Coproducció: Antic Teatre i Grec 2016 Festival de Barcelona

Durada: 90 min
Preu: 10 euros ONLINE // 12 euros TAQUILLA

Compra d'entrades →

[+] INFO →

Una hipotètica situació ens situa en una Catalunya ja independent, durant l’enregistrament d’un programa magazine a la cadena televisiva, en horari de maxima audiencia. Les situacions més absurdes i les anécdotes més inversemblants succeeixen entre la regidora del programa, el presentador del programa i l’artista convidada, barrejant tot aixó amb una plantilla de treballadors, la majoria d’ells emigrants del veí pais, España.

BIOS
Eduardo Gión
Director de cinema, teatre i documentalista. Ha treballat com a ajudant de direcció de curtmetratges i llargmetratges en 35 mm. Ha realitzat la festa basada en el cinema underground de terror "Transilvania Club" al costat del cineasta Luis Macías i els músics XSDJ.
Escriu i produeix reportatges per a revistes com Candy Magazine, Paradís Magazine o Odda Magazine. Els seus documentals s'han pogut veure en festivals com Sitges, Portland o New York.

Victor Guerrero
Estudia al Liceu Francès, per a més endavant estudiar Belles Arts. S'especialitza en el mètode Grotowsky i en cant i dansa.
Això el porta a treballar en el món del cabaret dels 70 i 80, convertint-se en una de les seves primeres figures com a mestre de cerimònies i presentador.
Treballa en els millors locals i cabarets, portant la seva fama i el seu nom a ser respectat per tota la professió i el seu estil a ser únic.

Gilda Love
Mític Icona de la Barcelona més trangresora i canalla dels 70 i 80. Transformisme patri, va actuar en els cabarets més emblemàtics de Barcelona i París. Tot un MITE.

Brigitta Lamoure
Un dels transformistes més autèntics en l'actualitat, el seu personatge Còmic a envaït de tendresa i cor a tots els espectadors de BTV. Integrant també del mític grup de transformistes català "The Chanclettes".

Companyía Cocoteva
Neix el 2012 sota la direcció de Xavier Villena, més de 15000 espectadors han pogut gaudir del seu art, col·laboren amb "El Desplume". Art i color.


ESTRENA a Catalunya 28-30 de Juliol 21:00 i 31 Juliol 20:00
JUAN DOMÍNGUEZ "Entre lo que ya no está y lo que todavía no está"
- Noves dramatúrgies
Dirigit i interpretat per Juan Domínguez
Foto: Cuqui Jerez

juandominguezrojo.com

Durada: 50 min
Preu: 10 euros ONLINE // 12 euros TAQUILLA

Compra d'entrades →

QUIM PUJOL sobre ENTRE LO QUE YA NO ESTÁ Y LO QUE TODAVÍA NO ESTÁ de Juan Domínguez:
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Encarnar lo virtual

El 28 de julio Juan Domínguez estrena en el Antic Teatre su última pieza. Por motivos que resultarán obvios para todo aquél que presencie esta propuesta, no puedo adelantar gran cosa sobre la misma sin mermar el interés de la experiencia. [+]

Así pues empiezo esta presentación con dos narraciones breves que no tienen nada que ver con la obra de Domínguez, pero que sirven de metáfora para explicar uno de los aspectos cruciales que ocupa la mente del creador en estos momentos.

En 1927 Siegfried Kracauer publica “El ornamento de las masas” donde establece un vínculo entre los nuevos modos de producción taylorista y la nueva forma de baile de las Tiller Girls. Las Tiller Girls ejecutan coreografías grupales muy precisas que guardan ciertas analogías con los movimientos sincronizados de las cadenas de montaje en las fábricas. Es decir, una situación político-económica determinada desencadena una configuración particular de los cuerpos en el espacio. Al mismo tiempo, esta configuración de los cuerpos incide en la situación político- económica al reforzar simbólicamente una determinada manera de entender la organización del trabajo.

El 30 de enero del 2013 el creador de Youtube Filthy Frank cuelga en su canal DizastaMusic un sketch con la canción “Harlem Shake” de Baauer como banda sonora. Al poco tiempo, cinco adolescentes de Queensland (Australia) parodian el sketch original y generan una coreografía ligeramente diferente que poco después se hará viral.

En todas partes del mundo la gente se reúne para grabar vídeos donde se observa una situación de aparente normalidad donde una sola persona -generalmente con la cara tapada con un casco de moto o una máscara- vibra al son de los primeros acordes de la música mientras los demás ignoran su presencia. Al cabo de poco se corta la imagen y la gente que antes pretendía no ver a la persona que se agitaba baila enloquecida medio desnuda, se tira al suelo, salta encima de las mesas o ejecuta acciones sin sentido ataviada con disfraces coloridos. Mientras, de fondo, se oye la sencilla y repetitiva letra de la canción: “Con los terroristas, Ey shake, Ey shake, Ey, Ey, Ey, Ey. Shake…”. Este meme de internet tuvo especial impacto entre cuerpos de seguridad, donde el orden castrense de la primera escena contrasta con el caos que se desencadena en la segunda parte del vídeo.

En un mundo post 11-S y ultraconectado mediante multitud de redes, ¿qué se esconde tras estas escenas donde todos los cuerpos menos uno funcionan según el orden establecido para mostrar después un contagio general mientras la música repite una y otra vez “con los terroristas”? ¿Qué representa el primer personaje que altera el orden y por qué resulta tan importante que tenga la cara tapada? ¿Qué decir al respecto en relación con los recientes atentados de Orlando y Niza donde los terroristas son individuos aislados que se “contagian” por Internet antes de provocar la destrucción y el caos?

Repito, estos ejemplos no tienen nada que ver con la pieza de Domínguez, pero demuestran como los cuerpos mimetizan -a menudo inconscientemente- los cambios políticos y estructurales que se dan en su entorno.

La propuesta de Juan Domínguez puede leerse de manera inversa, como una organización corporal que propone implícitamente un orden político distinto.

El largo título (“Entre lo que ya no está y lo que todavía no está”) es un circunloquio para evitar un término filosófico que podría sonar oscuro para algunos: lo virtual.

A pesar del uso común de esta palabra en el lenguaje cotidiano, lo virtual no se opone a la realidad, sino que es parte de la misma.

Como la realidad es dinámica y se está transformando de forma constante, ésta se ve atravesada por puntos de inflexión, hiatos… Es decir, en todo momento tienen lugar gestos y se dicen palabras que cambian nuestra manera de hacer y estar en el mundo. Lo “virtual” designa ese momento de transición donde ha ocurrido algo que hace imposible que las cosas permanezcan en un estado determinado pero la transformación que está por venir aún no ha tenido lugar plenamente en la materia. Es decir, lo “virtual” es una especie de bisagra entre la pura potencia y lo palpable, apuntando a ese inquietante ámbito de cosas que están y no están a la vez entre nosotros y que demuestra que no hay nada más inestable y voluble que la llamada realidad. Juan Domínguez es un artista de referencia para el arte experimental en España, en especial para los heterodoxos de la danza y el teatro que anteponen las implicaciones políticas y afectivas de su trabajo a las convenciones existentes o las lógicas de mercado.

De él se suele decir que ha colaborado con grandes artistas como La Ribot, Xavier Le Roy, Jérôme Bel o Cuqui y María Jerez. Se suele citar su mítica pieza “Todos los buenos espías tienen mi edad”, que sigue representando 13 años después de su creación. Con menos frecuencia se habla de su papel como comisario durante 10 años en el Festival In-presentable de La Casa Encendida de Madrid, que constituyó un referente a nivel europeo y que transformó la manera de entender la práctica artística de muchos artistas jóvenes. Unos pocos recuerdan la precisión coreográfica y el ingenio de su pieza “Shichimi Togarashi”, junto a Amalia Fernández, que se ha presentado al menos en tres ocasiones distintas en Barcelona. Otros evocan su obra sobre el humor junto a Los Torreznos, “Ya llegan los personajes”. Por desgracia casi nadie cita su pieza “Blue”, un hito que algunos no entendieron y que en algún momento deberá adquirir un lugar destacado en la desmemoriada y caprichosa historia del arte español.

Sin embargo, todas estas presentaciones omiten lo realmente esencial: el compromiso inquebrantable de Juan Domínguez con la práctica artística como herramienta de transformación de nosotros mismos y lo que nos rodea. Domínguez entiende cada propuesta como una técnica que tiene la capacidad de interferir con las inercias que plagan nuestro cuerpo y nuestro entorno. Quizás un título que apunta al momento en que la realidad coge una dirección inesperada puede sonar algo ambicioso. Sin embargo, tanto para Juan Domínguez como para los seguidores del arte experimental -entre los que me incluyo- eso es precisamente lo que está en juego con cada representación. Venid a comprobarlo.

[+] INFO →

"Un cuaderno de notas sin contenido” és un projecte de Maria Jerez al qual em va convidar al costat d'altres quatre artistes per reaccionar en l'actualitat i a través d'un text, al llibre “El hombre sin contenido” de Giorgio Agamben, escrit al 1970. En la meva intervenció dins de la presentació del quadern de notes vaig proposar de manera el parany del moment històric en què em trobo buscant la manera d'integrar el meu passat en el meu futur i veure com això és possible a través de la pràctica artística. Al festival GREC presentaré el desenvolupament més o menys formal d'aquesta idea.

BIO
Juan Domínguez
És performer, coreògraf, director escènic i programador. Resideix i treballa entre les ciutats de Madrid, Berlín i Brussel·les. El seu treball explora la relació entre diferents codis i advoca per la dissolució entre la ficció i la realitat, utilitzant la una per a produir l'altra i viceversa. Actualment està treballant en la construcció de contextos que generen relacions més fortes i duradores a través de la continuïtat. També està treballant en la idea de coautoria entre tots els agents que intervenen en una experiència performàtica en viu. Algunes de les seves obres són: Todos los bueno espías tiene mi edad (2002). Shichimi Togarashi en col·laboració amb Amalia Fernández (2006), Blue (2009), Ya llegan los personajes en col·laboració amb Los torreznos (2011), El Triunfo de la Libertad (2014) en col·laboració amb La Ribot i Juan Loriente, Clean Room temporades pilot , 1, 2, i 3. (2010-2016). En els últims 14 anys ha comissariat diversos festivals i programes. Va ser director artístic del Festival In-presentable / La Casa Encendida (2003-12), codirector de Living Room Festival (2010-13) i co-programador de Picnic Sessions a C2M-Madrid (2013-15).


Organitza:




Amb la col·laboració de: 



logotipos patrocinadores c. Verdaguer i Callís 12 · BCN · tel. 93 315 23 54 · anticteatre@anticteatre.com · www.anticteatre.com

L'Antic Teatre te el suport de:

L'Antic Teatre està en xarxa amb: