Català /// Español /// English /// Français
RESERVES / RESERVAS / BOOKING: 93 315 23 54, anticteatre@anticteatre.com
logo Antic Teatre

[ MAPA ]  [ anticteatre@anticteatre.com ]  [ AdriAntic - RESIDÈNCIES ]  [ REFORMA_Antic]   [ REVISTA_MAGAZINE]   [ VIDEO CANAL] [ FOTOS ]

[Descomptes]   [Fitxa tècnica] [Recursos]  [Festival B2B - Barcelona <>Berlin]   [ Antic Horror Picture Show ]  [Blog Teatron]  [Archive_Memòries]


Versió Español → /// English Version →

Crossborder engagement and cultural cooperation
cav_a: Catalan artists visiting Greek artists (Fase de Tornada: Greek artists >>> Catalan artists)

Produït per: www.anticteatre.com i www.vyrsodepseio.com

Vyrsodepseio, un espai cultural dedicat a l'art contemporani situat a Atenes, juntament amb l'Antic Teatre, referent de l'escena actual a Barcelona, centre de recursos multidisciplinars dedicat a la investigació, creació, producció i difusió de les arts escèniques i visuals, estan treballant conjuntament dins del programa cav_a, Catalan artists visiting Greek artists. Ara presenten la segona part de l'intercanvi en què Elli Papakonstantinou i la companyia grega ODC Ensemble presentaran una performance híbrida Re-final countdown. 2004. Athens (Re-final compte enrere. 2004. Atenes) a l'Antic Teatre el 14 de Febrer de 2015, combinat amb activitats paral·leles.

En aquest pròxim programa a Barcelona, els dos espais co-organitzadors, donat el seu caràcter independent i activista, tenen l'interès de tractar el tema sobre quin paper té l'art en relació a la gentrificació, fenomen que afecta durament les dues ciutats implicades durant els últims anys.

La primera part del cav_a va consistir en dues performances de l'artista català Pere Faura a Vyrsodepseio (Atenes) i altres activitats com trobades amb artistes grecs i xerrades-debat post-espectacle amb el públic, que van tenir lloc el 18 i 19 de desembre de 2014.

Antic Teatre i Vyrsodepseio són membres de la Xarxa Europea de Centres Culturals Independents, Trans Europe Halles (TEH), i junts estan desenvolupant un programa d'intercanvi d'artistes basat en la investigació i la innovació en nous llenguatges escènics.

Aquest programa cav_a està organitzat per Antic Teatre i Vyrsodepseio, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat, i amb la col·laboració de Trans Europe Halles.

www.anticteatre.com →

www.vyrsodepseio.en →

[+] INFO

Què és el cav_a ?
És un programa de col·laboració per compartir, entendre i donar a conèixer les pràctiques de creació escènica a Catalunya, i al mateix temps aprendre sobre aquestes pràctiques en cada país d'acollida que es visita. En fomentar la cooperació internacional entre centres independents d'investigació en el camp de les arts multidisciplinars, s’espera incrementar les perspectives culturals i propagar noves formes d'expressió creativa.

Per què?
El programa té la finalitat d'estimular la creativitat basant el desenvolupament artístic en l'intercanvi i el coneixement, la internacionalització de la creació escènica contemporània catalana, i l'ànim de transcendir fronteres.

Per tant, volem treballar en noves produccions juntament amb d’altres centres que comparteixin la nostra filosofia, a més d'establir intercanvis directes ja sigui entre artistes, centres culturals o ciutats. A base d'actuacions, tallers i ensenyaments compartits, potenciarem una via d'informació entre creadors i professionals de les arts, traient-los del seu aïllament i integrant-los en la comunitat, ajudant-los a afrontar els reptes socials, polítics i professionals de l'artista-ciutadà.

Per a qui?
Permetrà a creadors catalans donar a conèixer el seu treball i les seves pràctiques de creació a les diferents comunitats que els acullin, compartint coneixements i interessos amb el públic i els professionals locals. Al mateix temps obrirà el camí perquè artistes d'altres països ens visitin de tornada a Barcelona, nodrint l'àmbit de les arts escèniques contemporànies d'una programació internacional, de trobades i debats.

La nostra meta principal és facilitar oportunitats perquè artistes de totes les nacionalitats puguin mostrar el seu treball a un públic més ampli, i ajudar-los a desenvolupar la seva relació amb el públic, creant un intercanvi fluid d'opinions que pugui portar a la generació de nous llenguatges d'expressió i l'evolució de noves maneres de veure i comprendre les arts escèniques contemporànies.

On?
Tenim Europa com a primer objectiu. Però perquè parar aquí? El món és aquí fora...

Edicions anteriors:

Catalan artists visiting Slovenian artists. Ljubljana, Desembre 2011 (Glej Theatre).

Catalan artists visiting Croatian artists. Rijeka, Desembre 2012 (HKD).

Catalan artists visiting French artists. Saint Ouen/París. Juny/Desembre 2013 (Mains d'Oeuvres).
[+]Info →

[+] SOBRE VYRSODEPSEIO

VYRSODEPSEIO

(www.vyrsodepseio.com) és un projecte de base que va sorgir com una reacció a la pregunta: com podem produir art en "temps difícils"? Es va convertir en un projecte en evolució de la política horitzontal, creació de xarxes, sinergies i col·laboracions en l'art contemporani. Vyrsodepseio és una cèl·lula cultural vibrant que ajuda al creixement de l'art innovador, híbrid. Si bé treballa amb la planificació d'un ric programa setmanal d'activitats, també és una plataforma virtual de creació de xarxes entre artistes i activistes, organitzacions internacionals i artistes individuals.

Ubicació
Vyrsodepseio és un edifici de 2 nivells amb versàtils multi-sales, sales de reunions i espais situats a la zona de treball no desenvolupada postindustrial de Votanikos, al centre d'Atenes. Antigament fou la major adoberia als Balcans al segle 19 i es va declarar patrimoni cultural pel Ministeri de Cultura.  Totes les activitats s'executen sota els auspicis del Ministeri de Cultura grec.

Vyrsodepseio Internacional
Vyrsodepseio es centra en les xarxes internacionals i promou l'intercanvi entre organitzacions gregues i internacionals. Estem en procés de construcció d'una organització internacional, infraestructura per a l'intercanvi artístic amb organitzacions com TEH (Trans Europe Halles), IETM (Xarxa Internacional d'Arts Escèniques Contemporànies), Panta Teatre Caen, Institut Francès, Maison Antoine Vitez (França ), Plataforma Àrab per a intercanvi, i la iniciativa AthenSYN que fomenta la presentació d'Art contemporani grec a l'estranger amb el focus a Alemanya.

Activitats
Actuacions específiques de performance / teatre / dansa, artistes en residència. Dóna suport a la nova dramatúrgia, música en directe, festivals, seminaris i programes educatius, arts visuals / exposicions, projectes comunitaris i activistes, mitjans de comunicació, clubs, etc.

www.vyrsodepseio.com

[+] SOBRE ANTIC TEATRE

Antic Teatre - Espai de Creació és un centre Cultural i Social independent situat en un edifici, patrimoni cultural, construït el 1650 al centre de Barcelona. Disposa d'una sala polivalent, bar, terrassa i jardí. També compta amb AdriAntic, un espai per a residències artístiques situat a la perifèria de la ciutat.

Antic Teatre és un dels referents de l'escena independent actual. Un Centre de recursos de les arts multidisciplinars per a la investigació i el desenvolupament de nous llenguatges escènics.

Som l'ÚNICA SALA DE LA CIUTAT AMB PROGRAMACIÓ REGULAR (365 dies a l'any) basada únicament en la investigació.

La nostra MISSIÓ és donar suport i fomentar la capacitat d'experimentació, creació, producció, exhibició, producció, exhibició, promoció i difusió dels artistes professionals, alliberant de les pressions i demandes del mercat, impulsant així la innovació i el risc.

Som membres de la xarxa internacional Trans Europe Halles, una xarxa europea integrada per centres culturals impulsats per ciutadans i artistes.

www.anticteatre.com


ESTRENA Dissabte 14 Febrer 21:00 - 8 euros (6 euros amb discompte) Español → /// English →
ODC ENSEMBLE
"Re-final countdown. 2004. Athens"
+ Xerrada – Debat amb el públic
Com afecta la gentrificació a la vida en els temps de crisi?
Què ha passat a Atenes des de les Olimpíades de 2004?


Re-final countdown. 2004. Athens. És una performance híbrida, que permet al públic entrar a la caòtica vida quotidiana d'Atenes durant la crisi i reflecteix temes concrets de la gentrificació. La directora Elli Papakonstantinou i la companyia ODC Ensemble conviden a tres artistes provocadors, l'actriu Theodora Tximou, el compositor i músic Tilemachos Moussas i el vídeo-artista Pantelis Makkas. ODC ha estat investigant sobre la gentrificació d'Atenes des de fa ja força temps, però aquesta és la primera vegada que el comparteixen d'una manera crítica.

La performance pren forma de concert combinat amb art visual i perfomátic. Els tres artistes es troben en l'espai, canvien la nostra noció d'humor negre, plantegen algunes preguntes i trenquen la nostra percepció sobre què és l'art en relació a la gentrificació.

Barcelona i Atenes semblen tenir molt en comú. És així? "Si us plau, guarda la teva pregunta fins al final".



Concepte/Directora: Elli Papakonstantinou
Performer: Theodora Tzimou
Visuals/ instal·lació: Pantelis Makkas
Música en viu/Disseny sonor: Tilemachos Moussas

[+] INFO →

ODC ENSEMBLE.
És una companyia d'orientació política. Com a professionals i ciutadans d'un país que s'erigeix com un espectacle "aparador" mundial, estem qüestionant el paper de l'Art. ODC Ensemble crea art híbrid, diferent. ODC Ensemble és una organització sense ànim de lucre amb seu a Atenes. És un equip creatiu de performers excepcionals, ballarins, músics i artistes visuals fundada el Vyrsodepseio / Tannery el 2011.

ODC Ensemble té l'objectiu de crear art compromès i unir de forma creativa l'activisme i l'Art. La implicació de la comunitat local i dels voluntaris és essencial per a aquest treball artístic (portant a escena més de 20 ciutadans que uneixen forces amb els artistes a la vegada). En els últims 10 anys ODC Ensemble ha produït més de 10 espectacles, ha rebut distincions i premis, el suport del Ministeri de Cultura Grec i l'Arts Council (Consell de les Arts de Regne Unit). La companyia ha actuat a Grècia i a l'estranger.

www.vyrsodepeseio.com/en/odc/productions


Elli Papakonstantinou
D
irectora de teatre, Directora Artística de ODC Ensemble, Directora Artística & co-fundadora de "Vyrsodepseio / Tannery Art Space".

Elli és una directora de teatre resident a Atenes des de 2010. Després d'estudiar a l'Escola Grega de les Arts, es va traslladar al Regne Unit per continuar els seus estudis en direcció (Màster en la Royal Holloway, Universitat de Londres). El 2011 va fundar l'espai independent d'Atenes "VYRSODEPSEIO / Tannery". Elli també és la directora artística de la companyia "ODC Ensemble". Crea una feina políticament compromesa (performances híbrides o espectacles per a sala).
Com a directora Elli va col·laborar amb el Festival d'Edimburg ("Edinburgh 1st award 1997"), the Royal Court Theatre (GB), el Festival Atenes i Epidaure 2012, la Universitat de Princeton (EUA), l'Opera House Caire, el Teatre LaMaMa (NY, EUA), Theaterhaus GESSNERALLEE Zurich (Suïssa), el Teatre Nacional de Grècia, el Teatre Nacional de Xipre, la Fundació SGT-Onassis (GR), l'Antic Teatre Barcelona, la "XIV Trobada Internacional de Teatre Antic al Caire" , la Cerimònia d'Inauguració de la Biblioteca Alexandrina (EG), el Festival Internacional de l'Iraq, etc.

Ha col·laborat amb els dramaturgs Sarah Kane, Rona Munro, Tammantha Hammershlag, etc.

Ha estat guardonada amb el premi Fulbrigh Artist`s 2004-2005 per tot el seu treball com a artista, la seva investigació sobre la Música i el Laboratori de Mitjans Avançat de la Universitat de Princeton.


Tilemachos Moussas
Va néixer a Thessalonica, Grècia. Després dels seus estudis a l'Escola Musical Agostini li van oferir plaça i beca per a l'Escola de Música de Berklee. El 2002 va formar la seva pròpia banda de jazz "Tilemachos Moussas quartet". Ha treballat amb diversos músics importants com: Damo Suzuki, Savina Yannatou, Blaine Reininger, Julia Kent, Pamelia Kurstin, Lena Norin, Michel Hatzigeorgiou, Missirli Ahmet, D. Kamarotos i ha actuat amb artistes com Chico Freeman, Sheila Jordan o Jerome Rothenberg.
Tilemachos i el seu grup han tocat com a convidats en concerts de bandes i músics com Anouar Brahem, Nouvelle Vague, Brendan Perry (Dead Can Dance), Ozric Tentacles, Manhattan Vibes etc; ha composat música per a diverses obres i performances com "Richard II" Dirigida per Elli Papakonstantinou (2014), "Adio Adio Amore" (part de la música) coreografiat per Daphnis Kokkinos (2013) Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, "D.OPA." coreografiada per Patricia Apergi, Les Hivernales Festival (Avinyó, França. 2013), "DERMA" dirigida per Elli Papakonstantinou (2013), "Woyzeck Quartet" dirigida per Elli Papakonstantinou, Hellenic Festival 2012, "Fonissa" dirigida per Stathis Livathinos (2011) .
Ha tocat i actuat en diverses sales molt conegudes i en Festivals de tot el món.
Ha compost la música per a les pel·lícules: "Anemistiras" i "The Stranger". És membre de ODC Ensemble des de 2009.

Pantelis Makkas (Grècia, 1976)
Va estudiar fotografia a l'Escola de Belles Arts d'Atenes i Praga, i a l'Acadèmia Gerrit Rietveld dels Països Baixos. De 2005 a 2007 va rebre la beca de De Ateliers a Amsterdam.
El 2009 es va doctorar en Investigació Artística a la Universitat de Laiden i PhDaArts. El seu treball comprèn instal·lacions de vídeo, investigació i actuacions artístiques i ha estat presentat a Grècia i voltants.
Ha presentat exposicions individuals al Museu d'Art de Macedònia, Stedelijk Museum d'Amsterdam, Benaki Museum, Public Space with a Roof (Amsterdam), Rijks Academy (Amsterdam), i ha participat en exhibicions grupals a De Appel, Biennal de Grècia, Camp , Fundació Michalis Kakogiannis, Centre Luigi Pecci (Itàlia), De Buren (Brussel·les), Akademski Filmski Centar (Belgrad), Bios (Romantzo), WTC Art Gallery (Rotterdam), Positivism SMBA (Amsterdam), Videoformes (France), etc.
Col·labora amb produccions teatrals des de 2008.

www.pantelismakkas.com


Theodora Tzimou
Va estudiar al Teatre Nacional de Grècia. Ha participat en 23 performances teatrals, la majoria amb Michael Marmarinos. També va col·laborar amb Milivoyevits, Elena Penga, Lefteris Vogiatzis, Εlli Papakonstantinou, John Chouvardas, Efi Theodorou, Nikaiti Kontouri a.o.

Durant 3 anys va col·laborar amb el Teatre Nacional de Grècia i ha realitzat gires amb diverses produccions a Europa. Ha participat en 20 pel·lícules i ha estat reconeguda com a Millor Actriu per la seva actuació en la pel·lícula "Pandora" al Thessaloniki Film Festival (on també l'han nominat 3 vegades) ha participat en 6 curts i 4 sèries de televisió.


Produït per:

Amb la col·laboració de: